3 tips om zonder stress je werk los te laten voor je vakantie

“The key is not to prioritize what’s on you’re schedule, but to schedule your priorities” – Stephen Covey

Na aan aantal bizarre maanden is de zomervakantie ineens aangebroken. Volgende week is regio Midden aan de beurt, de laatste regio dit jaar. 
De vakantieperiode levert normaal gesproken al veel mensen stress op. Er moet ineens nog van alles afgemaakt en afgerond worden, een inhaalslag eigenlijk van alles wat afgelopen maanden is blijven liggen. Dat is dit jaar voor veel mensen nog eens éxtra voelbaar na het thuiswerken en schipperen met de beschikbare werktijd.

Misschien ga je, zoals heel veel mensen dit jaar op vakantie niet naar het buitenland, maar een rustige vakantie is dit jaar dubbel en dwars verdiend. Om ervoor te zorgen dat je met overzicht en zonder stress aan je vakantie kunt beginnen, geef ik graag 3 tips.

Hiermee rond je je werk relaxed af en kan je zonder losse eindjes je werk loslaten.

 

Tip 1. Overzicht creëren

Neem de tijd om overzicht te creëren. Dat voelt misschien wat tegenstrijdig op momenten waarop je het voor je gevoel heel erg druk hebt en liever productief bent. Maar geloof me; overzicht creëren gaat je juist tijd en rust opleveren.

 • Start met een ‘braindump’ om alles wat je in je hoofd hebt op te schrijven en tastbaar te maken. Gebruik hiervoor een kladblok of plak een groot vel papier op de muur en schrijf alles wat in je opkomt op.
 • Verwerk alle aantekeningen, notities en mails waar je nog niet aan toegkomen bent. Vul acties die daaruit komen ook toe.
 • Bekijk je agenda en to-do-lijst; kijk even terug om te zien of je iets gemist hebt. En kijk ook alvast even de weken na je vakantie door. Zijn er zaken die kort na je vakantie gedaan moeten zijn? Plan ze alvast in.
 • Werk je to-do-lijst en agenda nu bij met alle acties die je opgeschreven hebt. Plan tijd in voor de acties die echt gedaan moeten worden, zo schiet het er niet bij in.

 

Tip 2. Prioriteiten stellen

Een inkopper misschien, maar accepteer dat niet alles wat op je lijstje staat nog voor je vakantie af kunt maken. Hoeft ook helemaal niet; als het héél erg belangrijk was geweest dan had je deze acties al uitgevoerd toch?

Kijk dus goed (en realistisch) jouw to-do-lijst door en kies dan welke acties echt prioriteit hebben. De overige acties komen na jouw vakantie (tenzij je deze kunt overdragen aan een collega).

 

Tip 3. Afronden

 • Begin met afronden van lopende klussen. Het kost altijd meer tijd dan je vantevoren inschat.
 • Schep bij het aannemen van nieuwe klussen of acties die je toezegd uit te voeren meteen de juiste verwachtingen. Spreek af dat je dit ná jouw vakantie zult doen.
 • Plan nieuwe acties en acties die je niet meer af krijgt nu al in voor na je vakantie.
 • Zet een afwezigheidsmelding aan in je mail en vermeld duidelijk wanneer mailers weer reactie van je kunnen verwachten. Handig om de melding tijdens je eerste werkdag nog aan te laten staan; dan kan je rustig door je mails heen.

 

En dan…vakantie! Zet je werk ‘uit’

Dan is het zover; je kan je werk met een gerust hart loslaten en aan je vakantie beginnen! 

Om je werk in je hoofd ook ‘uit’ te kunnen zetten geef ik je nog graag de tip mee om vaste momenten te prikken op de dag of in de week als er zaken zijn die je écht moet doen tijdens je vakantie. Zorg ervoor dat je alles tijdens die vaste momenten doet en de acties niet versnippert.

Hou de rest van de tijd een notitieboekje of taken- app (TodoistTo-Do bijvoorbeeld) bij de hand om alles wat je te binnen schiet kort op te schrijven en te ‘parkeren’. Hiermee voorkom je dat je voortdurend aan het nadenken bent over je werk en van alles moet onthouden (dat lukt namelijk niet 😉)

 

Smaakt dit naar meer?

Wil jij altijd nou het hele jaar door het overzicht hebben op je e-mail, agenda en to-do’s?  Niet meer piekeren en aanmodderen maar altijd de rust hebben doordat je overzicht hebt? Daar help ik je heel graag mee in een een online cursus die je in je eigen tijd en eigen tempo kunt volgen!

In de zomermaanden heb je het misschien wat rustiger dan in de rest van het jaar. Dit is dus dé perfecte tijd om dit voor jezelf te regelen! Als de drukte na de zomervakantie weer begint, heb jij alles onder controle. Een eenmalige investering waar je je leven lang plezier van hebt!

In 7 stappen leer ik je om op een hele makkelijke en efficiënte manier te gaan werken met je e-mail, agenda en to-do-lijsten. Door uitleg in tekst en video’s, waarin ik je alles stap voor stap laat zien, en 2 individuele afspraken waarin je al jouw vragent kunt stellen. Dit kan je zowel zakelijk als privé toepassen.

Naast dat ik jou dit leer, heb je aan het eind van de cursus dus ook een heel concreet opgeruimd resultaat:

 • is je mailbox op orde is en blijft ook op orde doordat je op een super efficiënte manier met je mail om hebt leren gaan.
 • kunnen alle losse to-do-lijstjes prullenbak in en zijn deze verwerkt in 1 overzichtelijk systeem. Je vergeet nooit meer iets en je hoeft niets meer te onthouden.
 • is je agenda weer op orde waardoor je in 1 oogopslag kan zien wat je te doen hebt en waar ruimte zit voor het uitvoeren van taken.
 • heb je geleerd hoe je dit zelf voort kan zetten om het resultaat te behouden.

Lees meer en meld je aan voor de online cursus.

 

Heb jij behoefte aan meer rust en overzicht tijdens het werken?

Het bewust verminderen van prikkels door afleiding uit te bannen tijdens het werken; in deze gratis 5-daagse heb ik mijn tips voor meer focus gebundeld. Je ontvangt 5 dagen lang een mail met een korte opdracht en tips. Aanmelden kan hier.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment