Geklungel tijdens het klussen leidt soms tot waardevolle inzichten

Komende vrijdag krijgen we de sleutel van het nieuwe huis en dan staan er 2 drukke klusweken op het programma.
Gelukkig zijn we ruim op tijd begonnen met opruimen. Zeker 20 vuilniszakken zijn afgevoerd naar de stort en allerlei spullen zijn via de plaatselijke weggeefhoek en via Marktplaats naar nieuwe eigenaren gegaan. De spullen die overbleven, moeten ook echt mee.

Afgelopen week had ik al veel spullen ingepakt en dit weekend zijn we daar samen mee verder gegaan. Mijn man heeft ook allerlei dingen gedemonteerd en schroeven en spijkers uit de muren gehaald, da’s niet echt mijn ding (opruimen, schilderen en klein priegelwerk wel).

Wel help ik uiteráárd met dingen aangeven en vasthouden als dat nodig is. Zo ook met het uit elkaar halen van de grote kledingkast. Het begin was makkelijk maar toen alleen het frame nog stond, bleek 1 meter breed bij 2,35 meter hoog toch erg groot en onhandig te zijn met z’n tweeën.

Als een klungelend stel tijdens een spelletje Twister stonden we de kast overeind te houden (manlief op een trap) en hadden we dringend een extra paar handen nodig. In de minuut dat we aan het bedenken waren waarmee we kast konden stutten, stortte het geheel in elkaar. Score: 3 kapotte planken, een gedeukt klus-ego en morgen een ritje naar een niet nader te noemen woonwarenhuis om een nieuwe kastdelen te kopen. 💩

Wat baalde ik ervan dat ik niet onthouden had (en ook niet op de netjes bewaarde handleiding had geschreven) dat het handiger is om de kast neer te leggen voor het (de)monteren. Dat had veel tijd, frustratie en uiteindelijk geld gescheeld.

 

Maak het jezelf gemakkelijk

Soortgelijks overkwam me vorige week ook in het werk. De website ‘deed’ het ineens niet meer. WordPress was zo aardig om daar een mailtje over te sturen dus kon ik meteen actie ondernemen.

Via de herstelmodus was het nog gelukkig nog mogelijk om in te loggen en volgens WordPress zat de fout in het theme zodat ik gericht kon zoeken. Een aantal maanden geleden had ik handmatig een update van het theme gedownload. Dat kostte toen veel tijd. Dat had ik wel onthoudenmaar niet hoe ik dat gedaan had.

De wijze les voor de praktijk; trek bij de volgende periodieke klus iets meer tijd uit om de stappen op te schrijven. Maak bijvoorbeeld 1 document waarin al deze stappenplannen/routines beschreven zijn. Zeker bij klussen die je maar eens in de zoveel tijd doet, scheelt het veel tijd als je niet steeds opnieuw hoeft te bedenken hóe dan ook alweer.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • wat je aanlevert voor je boekhouding (maandelijks, maar ook wat je jaarlijks nodig hebt voor de aangifte van de inkomstenbelasting).
  • hoe je een blog op je website plaatst.
  • wat de formaten zijn voor posts op de verschillende social media platformen.
  • de printerinstellingen voor het printen van etiketten (voor de kerskaarten bijvoorbeeld).

 

Welke periodieke klus(sen) ga jij de eerstkomende keer uitschrijven? En waar ga je dit document bewaren zodat je dit altijd gemakkelijk kan terugvinden?

Als het je fijn lijkt dat ik eens met je meedenk hoe het voor jou makkelijker kan; plan een structuursessie in van 30 minuten in de online agenda. Dan denk ik graag met je mee voor een passende oplossing!