tips tegen vakantiestress

3 tips tegen vakantiestress; laat relaxed je werk los

“The key is not to prioritize what’s on you’re schedule, but to schedule your priorities” – Stephen Covey

 

Over 2 weken trapt regio Noord al af met de zomervakantie. De vakantieperiode levert veel mensen éxtra stress op. Er moet ineens nog van alles afgemaakt en afgerond worden, een inhaalslag eigenlijk van alles wat afgelopen maanden is blijven liggen. Je wilt ook alvast met dingen starten zodat het beginnetje maar gemaakt is. Misschien moet je werk overdragen aan een collega en moet je daarvoor eerst nog overzicht scheppen. Vaak is het vooral het idee dat álles af moet zijn dat stress geeft; want na de vakantie gaat alles gewoon weer door!

Om ervoor te zorgen dat jij dit jaar met volledig overzicht en zonder stress op vakantie kunt, geef ik je graag 3 tips. Hiermee rond je komende weken relaxed af en kan je zonder losse eindjes je vakantie te beginnen.

 

Tip 1. Overzicht creëren

Neem de tijd om overzicht te creëren. Dat voelt misschien wat tegenstrijdig op momenten waarop je het voor je gevoel heel erg druk hebt en liever productief bent. Maar geloof me; overzicht creëren gaat je juist tijd en rust opleveren.

 • Start met een ‘braindump’ om alles wat je in je hoofd hebt op te schrijven en tastbaar te maken. Gebruik hiervoor een kladblok of plak een groot vel papier op de muur en schrijf alles wat in je opkomt op.
 • Verwerk alle aantekeningen, notities en mails waar je nog niet aan toegkomen bent. Vul acties die daaruit komen ook toe.
 • Bekijk je agenda en to-do-lijst; kijk even terug om te zien of je iets gemist hebt. En kijk ook alvast even de weken na je vakantie door. Zijn er zaken die kort na je vakantie gedaan moeten zijn? Moet je daar nu al actie voor ondernemen?
 • Werk je to-do-lijst en agenda nu bij met alle acties die je opgeschreven hebt. Plan tijd in voor de acties die echt gedaan moeten worden, zo schiet het er niet bij in.

 

Tip 2. Prioriteiten stellen

Een inkopper misschien, maar accepteer dat je waarschijnlijk niet alles wat je op je lijstje staat nog voor je vakantie af kunt maken. Hoeft ook helemaal niet; als het héél erg belangrijk was geweest dan had je deze acties al uitgevoerd toch?

Kijk dus goed (en realistisch) jouw to-do-lijst door en kies dan welke acties echt prioriteit hebben. Daar ga je je komende weken op focussen en mee aan de slag.

 

Tip 3. Afronden

 • Begin nú en niet pas een week voor je vakantie. Het kost altijd meer tijd dan je vantevoren inschat en je hebt tijd nodig om de acties uit te voeren.
 • Schep bij nieuwe klussen die je aanneemt of acties die je toezegd uit te voeren meteen de juiste verwachtingen. Als je twijfelt of het nog lukt voor je vakantie, spreek dan af dat je het na jouw vakantie zult doen.
 • Als je werk over moet dragen aan een collega of vervanger; doe dit niet pas op de laatste dag voor jouw vakantie. Zorg dat er genoeg tijd is en het geen haastklus wordt.
 • Plan meteen tijd in je agenda in om de acties met prioriteit uit te voeren.

 

“Travel is not really about leaving our homes, it’s about leaving our habits” – Pico Iyer

 

En dan…op vakantie! Zet je werk ‘uit’

Dan is het zover; je kan je werk met een gerust hart loslaten en op vakantie gaan! Voor het gemak van allerlei printbare paklijsten klik je hier.

Om je werk in je hoofd ook ‘uit’ te kunnen zetten geef ik je nog graag de tip mee om vaste momenten te prikken op de dag of in de week als er zaken zijn die je écht moet doen tijdens je vakantie. Zorg ervoor dat je alles in die vaste momenten doen en de acties niet versnippert.

Hou de rest van de tijd een notitieboekje of taken- app (Todoist, To-Do bijvoorbeeld) bij de hand om alles wat je te binnen schiet kort op te schrijven en te ‘parkeren’. Hiermee voorkom je dat je voortdurend aan het nadenken bent over je werk en van alles moet onthouden (dat lukt namelijk niet 😉)

 

Smaakt dit naar meer?

Wil jij altijd nou het hele jaar door het overzicht hebben op je e-mail, agenda en to-do’s?  Niet meer piekeren en aanmodderen maar altijd de rust hebben doordat je overzicht hebt? Daar help ik je heel graag mee in een VIP-dag!

In de zomermaanden heb je het misschien wat rustiger dan in de rest van het jaar. Dit is dus dé perfecte tijd om dit voor jezelf te regelen! Als de drukte na de zomervakantie weer begint, heb jij alles onder controle. Een eenmalige investering waar je je leven lang plezier van hebt!

Ik begeleid jou individueel, zodat we helemaal in kunnen zoomen op jouw situatie. Zo haal je er het maximale uit.
In 1 dag leer ik jou om op een hele makkelijke en efficiënte manier te gaan werken met je e-mail, agenda en to-do-lijsten. Dit kan je zowel zakelijk als privé toepassen.

Naast dat ik jou dit leer, heb je aan het eind van de dag dus ook een heel concreet opgeruimd resultaat. Aan het eind van de dag:

 • is je mailbox op orde is en blijft ook op orde doordat je op een super efficiënte manier met je mail om hebt leren gaan.
 • kunnen alle losse to-do-lijstjes prullenbak in en zijn deze verwerkt in 1 overzichtelijk systeem. Je vergeet nooit meer iets en je hoeft niets meer te onthouden.
 • is je agenda weer op orde waardoor je in 1 oogopslag kan zien wat je te doen hebt en waar ruimte zit voor het uitvoeren van taken.
 • heb je geleerd hoe je dit zelf voort kan zetten om het resultaat te behouden.

Lees meer en boek jouw VIP-dag hier.