De 5-secondenregel; doorbreek je gedachten en automatische piloot

Vijf seconden regel

“If you have an impulse to act on a goal, you must physically move within 5 seconds or your brain will kill the idea.” – Mel Robbins

 

Mel Robbins verklaard waarom we niet in actie komen als we een goed idee hebben, iets nieuws bedenken of iets in ons leven willen veranderen. Dingen die je heel graag wilt doen of bereiken, krijg je niet gedaan ondanks dat je supergemotiveerd bent. 

 

12345…niet doen!

Op het moment dat je een idee of ingeving hebt, zal je brein na 5 seconden van alles verzinnen waarom je het niet hoeft te doen en geen actie hoeft te ondernemen. Te moeilijk, te veel werk, te spannend, te groots, je hebt eigenlijk meer zin om Netflix te kijken, wat zullen ze er wel niet van vinden, je hebt nog heel veel andere dingen te doen…. Evolutietechnisch waarschijnlijk om ons te beschermen tegen gevaarlijke situaties maar in onze moderne samenleving houdt het ons vaak tegen om te bereiken wat we willen.

Je bent bij een bijeenkomst en luistert naar een spreker of neemt deel aan een discussie. Er schiet je een opmerking te binnen die je graag wilt delen. Je wacht langer dan 5 seconden en bedenkt dan dat het misschien wel een domme opmerking is. Wat zullen de andere aanwezigen wel niet van je denken? Laat maar zitten.

Of je zit ‘s avonds laat nog naar Netflix te kijken en bedenkt je dat je éigenlijk naar bed zou moeten omdat je morgen vroeg op moet. Als je langer dan 5 seconden blijft zitten, bedenk je dat je deze aflevering nog wel af kunt kijken en óók de volgende aflevering nog wel aan kan zetten; je bent nu toch al laat. Dus sta binnen 5 seconden op en doe de tv uit.

 

Wat doe je niet in je bedrijf?

Waarschijnlijk een heel herkenbaar voorbeeld. Maar in je bedrijf werkt dit ook zo en dat is heel erg zonde.

Hoe vaak heb jij niet een briljant, spannend of uitdagend idee? Dan bedenk je een gave workshop die je zou willen geven?  Of een training waar je aan zou willen deelnemen? Een andere ondernemer die je inspireert waar je wel eens contact mee zou willen opnemen? Maar heb je het al snel afgeschreven omdat je bedenkt dat dit te spannend of te moeilijk is?

 

De 5-secondenregel

De oplossing die Mel Robbins hier voor geeft is de 5-secondenregel: begin om binnen 5 seconden fysiek actie te ondernemen als je een idee hebt of iets wilt doen. Tel terug van 5 naar 1 en sta op, en voer uit wat je bedacht of pak een notitieboek of telefoon en noteer je idee en de acties die daarbij horen.

Binnen die 5 tellen actie ondernemen, geeft je brein geen kans meer om met excuses te komen en je automatische piloot weer in te schakelen.

Succes!!

 

Geïnspireerd raken?

Wil je hier meer over weten? Kijk dan dit filmpje…5-4-3-2-1 en klik op de link! 😉

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Lees meer blogs

mailbox op orde

Zen in je mailbox

Voor heel veel mensen geldt de mailbox als de nummer één energievreter op het werk. Wat kan het ontzettend lastig zijn om je mailbox bijgewerkt

Lees meer »
Scroll Up