Als je jouw hoofd leegmaakt, ontstaat er weer ruimte om na te denken

overzicht en rust

“Your head is for HAVING ideas, not for HOLDING them” – David Allen

 

Best geschokt was ik, toen ik hoorde dat wetenschappelijk bewezen is dat je brein maar maximaal 4 dingen tegelijk kan onthouden en verwerken. Dagelijks moeten we misschien wel honderden dingen bedenken en onthouden voor het werk, voor jezelf, voor je gezin; dan is het dus logisch dat dit simpelweg niet managen is door alleen je hoofd te gebruiken.

En ook niet verwonderlijk dat veel mensen het lastig vinden om efficiënt te werken en daar stress door ervaren. Gelukkig zijn er knappe koppen die hier oplossingen voor hebben bedacht!

 

Ons brein is niet gemaakt om te onthouden

Je brein is superslim en kan heel veel, maar is helaas niet geschikt om veel tegelijk te onthouden of om al die gedachten en herinneringen onder controle te houden en te ordenen. Probeer je wel, dan zal je al snel merken dat je van alles vergeet. Hoe harder je denkt dat je iets niet moet vergeten, des te groter de kans is dat dit wel gebeurd lijkt het wel (naar de winkel om koffiepads te kopen en thuiskomen met van alles maar niet met koffiepads).

 

Als je jouw hoofd leegmaakt, ontstaat er weer ruimte om na te denken

Probeer dus niet langer om alles te onthouden en in je hoofd je to-do-lijstjes te maken. Dat gaat gewoon niet. Wel kan je een ‘extern geheugen’ creëren waarmee je alles wat je in je hoofd hebt zichtbaar en overzichtelijk maakt.

De ‘Getting Things Done‘-methode van David Allen is een superhandig systeem hiervoor. Deze methode zorgt ervoor dat je erop kan vertrouwen dat je niets meer in je hoofd hoeft te (ont)houden en er niets meer aan je aandacht ontsnapt. Daardoor ontstaat er ruimte en rust in je hoofd om gefocust te kunnen werken, beter na te kunnen denken en creatief te kunnen zijn. Fantastisch toch?

Je zou denken dat het een mega ingewikkeld systeem is waar je minstens projectmanager voor moet zijn. Maar het is juist heel erg simpel; in dit filmpje wordt het heel duidelijk uitgelegd.

Een aantal tips om te (beginnen met het) werken met een extern geheugen zijn:

  • begin met het maken van lijstjes als je dat nog niet doet.
  • ‘parkeer’ alles wat je te binnen schiet tijdens je werk door het te noteren, zodat het uit je hoofd is.
  • noteer wat je allemaal wil of moet doen om overzicht te creëren.
  • plan werk in zodat je er vanzelf aan herinnerd wordt zonder er zelf steeds over na te denken.
  • neem vaste momenten om alles wat je opgeschreven en gepland hebt te ‘verwerken’ in plaats van dit nog overal tussen door te doen.

 

Lijkt dit jou wel wat?

Je kunt dit heel gemakkelijk leren via de online cursus Overzicht en rust in jouw mailbox, agenda en to-do-lijstjes. Als je het na de zomervakantie weer drukker krijgt, heb jij alles onder controle.

Kijk hier voor meer informatie over deze online cursus waarin jij in 7 stappen het overzicht en de rust terugkrijgt in je mailbox, agenda en to-do-lijstjes aan de hand van uitleg, werkbladen en instructievideo’s.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Lees meer blogs

mailbox op orde

Zen in je mailbox

Voor heel veel mensen geldt de mailbox als de nummer één energievreter op het werk. Wat kan het ontzettend lastig zijn om je mailbox bijgewerkt

Lees meer »
Scroll Up