3 tips om zonder stress je werk los te laten

Ook in deze bizarre corona-tijd breekt ‘gewoon’ de vakantieperiode weer aan. Of je nou op vakantie gaat of lekker thuis van je vrije dagen geniet; het afronden vóór je vakantie kan de nodige stress opleveren.

Er moet ineens nog van alles afgemaakt en afgerond worden, een inhaalslag eigenlijk van alles wat afgelopen maanden is blijven liggen door thuiswerken en alle andere aanpassingen die nodig waren om je werk te kunnen blijven doen.

Misschien moet je werk overdragen aan een collega en moet je daarvoor eerst overzicht scheppen. Vaak is het vooral het idee dat álles af moet zijn dat stress geeft; want na de vakantie gaat alles gewoon weer door.

Om ervoor te zorgen dat je zonder stress op vakantie kunt, geef ik je graag een aantal tips. Hiermee kan je komende weken relaxed afronden en kan je zonder losse eindjes aan je vakantie te beginnen.

 

Overzicht creëren

Neem de tijd om overzicht te creëren. Dat voelt misschien wat tegenstrijdig op momenten waarop je het voor je gevoel heel erg druk hebt en liever productief bent. Maar geloof me; overzicht creëren gaat je juist tijd en rust opleveren.

Start met een ‘braindump’ om alles wat je in je hoofd hebt op te schrijven, tastbaar te maken en niet meer te vergeten. Pak een kladblok of plak een groot vel papier op de muur en schrijf alles wat in je opkomt op. Pak vervolgens je agenda en to-d-lijst erbij en vul in wanneer je wat wil uitvoeren.

 

Prioriteiten stellen

Accepteren dat je gewoonweg niet alles wat je op je lijstje hebt staan nog voor je vakantie af kunt maken. Hoeft ook helemaal niet; als het heel erg belangrijk was geweest dan had je deze zaken al gedaan toch?

Kijk dus goed jouw lijst door en kies dan welke taken echt prioriteit hebben. Daar ga je je komende weken op focussen.

 

Werk afronden voor je vakantie

  • Begin op tijd; start zeker 3 weken voor je vakantie met naar de vakantie toewerken. Je hebt dan nog voldoende tijd, dus af en toe je agenda en Projectenlijstbijwerken, zijn dan kleine klussen die je tussendoor kunt doen.
  • Blok tijd in je agenda om hieraan te werken of om acties te doen. Als je agenda helemaal vol zit tot het moment dat je vakantie begint, heb je amper tijd om overzicht te creëren en acties te doen. Zorg dus dat je de weken voorafgaand aan je vakantie wat tijd blokt om het overzicht te bewaren en acties uit te voeren.

 

Zonder stress op vakantie 

  • Leg je telefoon weg en zet meldingen uit.
  • Heb iets onder handbereik om ideeën en acties te noteren. Kies iets eenvoudigs zonder afleiding, zoals een klein notitieboekje of creditcard formaat kaartjes met een pennetje. Je rust is snel weg als je iets belangrijks te binnenschiet, dat je niet kwijt kunt en gaat proberen te onthouden. Even noteren en klaar! Door techniek te vermijden, voorkom je dat de diverse digitale verleidingen die je direct weer onder handbereik hebt.

 

 

Wil jij altijd het overzicht hebben op je e-mail, agenda en to-do’s?  Daar help ik jou heel graag mee. Niet meer ploeteren maar altijd de rust hebben doordat je overzicht hebt

Tijdens de vakantieperiode, waarin jij het qua klanten waarschijnlijk iets rustiger hebt, kan je aan de slag met de online cursus om dit overzicht en controle te bereiken. Een eenmalige investering waar je de rest van je leven (ja ook privé) megaveel profijt van zult hebben

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Lees meer blogs

mailbox op orde

Zen in je mailbox

Voor heel veel mensen geldt de mailbox als de nummer één energievreter op het werk. Wat kan het ontzettend lastig zijn om je mailbox bijgewerkt

Lees meer »
Scroll Up