Outlookhandigheidjes top-10

Outlook

Werk jij ook al jaren met Outlook365 als mailprogramma en agenda? Heb je je wel eens verdiept in wat Outlook allemaal kan? Of het misschien handiger kan dan hoe je er nu gebruik van maakt? Of overweldigt het aantal mogeijkheden je juist en weerhoudt dat je om verder te zoeken?

Om je op weg te helpen, deel ik graag 10 tips met je die het werken met Outlook een stuk gemakkelijker maken.

 

Office365

Vaak begin je met een mailprogramma als je ergens start met werken of kies je voor het programma dat je kent van huis uit. Zo begon ik ooit met Outlook te werken en gebruik ik dit nu ook voor mijn bedrijf (Office365 Business Standard, hier schreef ik eerder een blog over). Tot volle tevredenheid overigens.

Meestal werk je met de functies van het programma die je veel nodig hebt, en ga je pas op zoek naar de mogelijkheden van het programma als iets niet werkt of als je iets nieuws moet doen. Logisch, de mogelijkheden die Outlook biedt zijn er ook te veel om even uit te zoeken.

 

10 essentiële tips voor Outlook

Door mijn werk als secretaresse heb ik de nodige ervaring opgedaan in het handig en efficiënt gebruik maken van Outlook en om afleiding tot een minimum te beperken. Kijk hieronder eens naar 10 tips die jij vast en zeker ook kan gaan toepassen:

 

1. Open de mail en de agenda in een separaat scherm

Zo hoef je niet heen en weer te schakelen en kan je ze eventueel op klein formaat naast elkaar openen. Als je klaar bent met de mail, sluit je het scherm van de mail om niet meer afgeleid te raken.

⇒ Klik met de ‘andere’ muisknop op het agenda-icoon linksonderin en kies voor ‘openen in nieuw scherm’.

 

2. Zet alle meldingen voor binnenkomende mail uit

Om tijdens het werk zo min mogelijk gestoord te worden kan je de pop-ups en geluiden uitzetten.

⇒ Dit doe je via Bestand – Opties – E-mail – Ontvangen berichten – zet alle vinkjes uit.

 

3. Gebruik Automatische antwoorden (out-of-office)

Misschien gebruik je de out-of-office/ automatische antwoorden als je op vakantie gaat. Dan vermeld je welke periode je afwezig bent en wanneer je weer aanwezig bent. Je kan deze melding ook gebruiken als je een dag(deel) ‘onbereikbaar’ wil zijn. Vermeld dan dat je in noodgevallen telefonisch bereikbaar bent maar dat je die dag niet op mail zult reageren.

⇒ Bestand – Automatische antwoorden – Bepaal de eindtijd van de melding – Vul bericht in.

 

4. Categorieën in agenda en mail; kleur gebruiken

Door taken die jij regelmatig/terugkerend hebt (klanten, marketing, vergaderen, boekhouding etc.) een kleur te geven in je agenda en eventueel in je mail, krijg je in 1 oogopslag overzicht in wat je te doen hebt en waar je veel tijd aan besteed.

⇒ Start – Labels – Categoriseren  ⇒ Bij het maken van een afspraak kan je meteen een categorie kiezen of klik met de andere muisknop op een al gemaakte afspraak om alsnog een categorie te kiezen.

 

5. Postvak prioriteit / overig

Een eerste schifting tussen belangrijke en minder belangrijke mail, kan je maken door de minder belangrijke mail naar het postvak ‘Overig’ te verplaatsen. Je kan er dan meteen voor kiezen om mails van die afzender in het vervolg altijd in de overige mail binnen moet komen.

⇒ klik met de ‘andere’ muisknop op een mail en kies voor (altijd) verplaatsen naar postvak Overige.

 

6. Pas de titel van mail aan voor je antwoord of archiveert

Om efficiënt te mailen is het nodig dat mails in ook de onderwerpregel een passend onderwerp bevatten. Doorgestuurde berichten van de printer heten bijvoorbeeld “Xerox……”. Als jij deze mail zo doorstuurt, is het voor de ontvanger niet duidelijk waar de mail over gaat. Ook voor het overzicht in je mailarchief is het handiger als de titel duidelijk is zodat je mails niet eerst hoeft te openen.

⇒ Open een mail helemaal – de titel is nu aan te passen – sla op.

 

7. Sleep mails naar de agenda om een afspraak te maken

Een snelle stap zonder te hoeven schakelen tussen mail en agenda, is het aanmaken van een afspraak vanuit een mail die je aan het lezen bent. De tekst uit de mail is meteen toe te voegen, zelfs de hele mail als bijlage.

⇒ Selecteer de mail met de ‘andere’ muisknop en trek deze naar het agenda-icoon linksonderin het scherm – laat los en kies of je de tekst uit de mail of de mail als bijlage wil toevoegen – vul de datum en locatie van de afspraak in.

 

8. Uitnodiging/vergaderverzoek; meteen zien of je beschikbaar bent

Als je een vergaderverzoek ontvangt ben je al snel geneigd om de datum te onthouden, je agenda te openen, te kijken of je beschikbaar bent en dan weer terug te gaan naar de mail om te reageren. Dat kan gemakkelijker, zeker als je een hele rits aan verzoeken ontvangt.

⇒ Open het vergaderverzoek – ga bovenin het lint naar Agenda – je agenda opent vanzelf op de juiste dag zodat je meteen ziet of je beschikbaar bent.

 

9. Laat mail in meteen in een submap binnenkomen

Sommige mails ontvang je, maar weet je zeker dat je niet direct iets mee hoeft te doen. Denk aan nieuwsbrieven, meldingen vanuit programma’s etc. Laat deze mail daarom direct binnenkomen in een submap in je inbox. Nieuwsbrieven bijvoorbeeld meteen in de submap Nieuwsbrieven en updates vanuit programma’s in de map Programma’s. Bepaal welke submappen handig zijn voor jou en maak deze aan onder je inbox. Zodra er een mail binnenkomt die in het vervolg in een submap wilt hebben:

⇒ Klik met de ‘andere’ muisknop op de mail – Regels – Berichten van … altijd verplaatsen – kies de juiste submap.

 

10. Laat je taken onderaan je agenda zien

Maak je nog geen gebruik van de taken? Ga dat dan zeker doen voor het plannen reminders en taken die je uit moet voeren. Daarbij raad ik je aan om niet de taken te gebruiken maar het takenprogramma To Do wat ook in het Office365 pakket zit. Tot Do synchroniseert met je agenda en is ook op je telefoon te gebruiken. Je kan hierin taken plannen in een map en deze taken een einddatum geven. Het handige is dat je de taken per dag kan laten weergeven onder de dagen in je agenda. Zo hoef je alleen je agenda open te hebben.

⇒ Agenda – Beeld – Indeling – Takenlijst vandaag – Normaal.

 

Veel succes met het toepassen van deze tips

Ik hoor graag of je er wat aan hebt gehad, mocht je er niet uitkomen dan help ik je graag verder!

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

2 reacties

Reacties zijn gesloten.

Lees meer blogs

mailbox op orde

Zen in je mailbox

Voor heel veel mensen geldt de mailbox als de nummer één energievreter op het werk. Wat kan het ontzettend lastig zijn om je mailbox bijgewerkt

Lees meer »
Scroll Up