Waarom een nóg mooier notitieboekje je niet gaat helpen naar overzicht

Download jij ook regelmatig gratis to-do-lijstjes die beloven je megaproductief te maken?
Ben je altijd op zoek naar de ‘beste’ agenda om eindelijk overzicht te hebben?
Heb je álle productiviteitsapps die aangeprezen worden al op je telefoon staan?
Laat je je wéér verleiden tot de aankoop van een prachtig notitieboekje met het goede voornemen om nu écht gestructureerd te gaan werken?

Vraag je je ook weleens af waarom het je toch niet lukt om het overzicht en de rust in je hoofd waar je zo naar snakt voor mekaar te krijgen?

 

Waarom het (nog) niet werkt

Ik herken het helemaal! Een nóg mooier en handiger notitieboekje om weer een ‘nieuwe start’ te maken. Planners met een horizontale indeling, met een verticale indeling, met ruimte voor lijstjes, bullet journals, travelers notebooks…ik heb ze echt allemaal geprobeerd. Besteld uit Amerika en Japan, kosten nog moeite werden bespaard voor DE oplossing.

Logisch dat je alle mogelijke oplossingen met 2 handen aangrijpt! En die lijstjes, planners en apps zijn helemaal ok. De enige reden waarom ze (nog) niet voor je werken is dat je alleen de onderdelen van de oplossing in handen hebt. Het volledige systeem om het ook echt te laten werken, heb je nog niet ontdekt.

Je bent nu zeg maar de trotse eigenaar van een hyperhippe sportoutfit, de meest geavanceerde superdeluxe fiets. Maar…je hebt nog niet geleerd hoe je moet fietsen.
Dan kan je outfit tiptop in orde zijn en je fiets wel heel erg mooi; als je ‘m niet kan gebruiken is de lol er snel af en zal die ongebruikt in de schuur komen te staan. Zo is het ook met je agenda’s, notitieboekjes en apps.

 

Het systeem er achter ontbreekt nog

De meeste ondernemers en professionals gebruiken e-mail, een agenda (digitaal en/of op papier) en maken gebruik van to-do-lijstjes. Misschien in een notitieboekje, ‘Things to do Today’-blok, de taken in Outlook of een app op hun telefoon.

Wat je wilt is dat je overzicht hebt, nooit meer iets hoeft te onthouden en tegelijktijdig nooit meer iets vergeten. Dat bereik je door die 3 onderdelen tot één systeem te maken en deze áltijd op dezelfde manier te verwerken zodat dit een soort treintje wordt:

 

  1. Agenda

Je agenda vul je uiteraard eerst met je (klant)afspraken. Daarnaast zou je agenda leidend moeten zijn in hoe jij je dag invult. Eerst de afspraken, dan de taken waar je tijd voor in je agenda hebt ingepland en daarna pas de e-mail en kleine taken.

  1. E-mail

Je inbox is het verzamelpunt van informatie, niet de leidraad van jouw dag. Je leest een mail 1 keer en dan besluit je meteen wat je ermee doet: weggooien, archiveren, meteen beantwoorden of inplannen als taak of in je agenda. Heb je er een taak of agendapunt van gemaakt dan krijg je op de betreffende dag vanzelf een seintje dat je ermee aan de slag moet.

  1. Taken/to-do

Na jarenlang op papier allerlei lijstjes gemaakt te hebben ben ik groot voorstander geworden van een digitale to-do-lijst. Die heb je altijd bij je (app op de telefoon) en je kan álles wat je wilt onthouden snel even parkeren in de ‘inbox’.

Vervolgens bundel je taken per project of onderwerp en je koppelt er een datum aan. Sorteren en er doorheen kijken kan dan per project maar ook chronologisch volgorde, gesorteerd aan de hand van de data die jij eraan gekoppeld hebt. Supermakkelijk!

Net als leren fietsen, is dit een systeem dat je één keer aanleert en daarna de rest van je leven kan blijven toepassen.

 

Mag ik jou helpen naar de oplossing?

Ben jij nou al heel lang zoekende naar overzicht? Naar manieren om je drukke hoofd wat rustiger te maken? Heb je nog geen systeem gevonden dat blijvend werkt? Ik help je graag!

Je bent van harte welkom om een gratis structuursessie te boeken in de online agenda. Dan denk ik een half uur met je mee en geef je tips.

Wil je definitief kortemetten maken met de chaos? In 7 stappen kan je het systeem aanleren dat je een blijvende oplossing biedt. Je hebt dan meteen je mailbox, agenda en to-do-lijstjes opgeschoond en op orde. Lees meer informatie over deze online cursus.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Lees meer blogs

mailbox op orde

Zen in je mailbox

Voor heel veel mensen geldt de mailbox als de nummer één energievreter op het werk. Wat kan het ontzettend lastig zijn om je mailbox bijgewerkt

Lees meer »
Scroll Up