Weer aan het werk na je vakantie

weer aan het werk focus

De tweede werkweek van regio Midden is alweer door midden! Was vorige week ook jouw eerste werkweek of was je al wat langer terug? De (zomer)vakantie is vaak een periode waarin we bedenken wat we anders willen doen als we weer aan het werk gaan. Bijvoorbeeld dat je na de vakantie dit keer écht je mailbox bij gaat houden. En dat je efficiënter wil werken zodat je tijd overhoudt voor belangrijke dingen.

Lukt het je om die voornemens vol te houden? Of begint je mailbox al weer vol te stromen en groeit het aantal lijstjes op je bureau langzaam? Heel herkenbaar! Je wil wel maar het ontbreekt je nog aan een systeem om het ook te doen en vol te houden.

Komende weken geef ik graag een aantal tips om grip op je werk te houden; om met focus te kunnen werken, je dag- en weekplanning te maken en je mailbox en takenlijstjes onder controle te houden.

Deze eerste blog gaat over het verminderen van afleiding, zodat je met meer focus kunt werken. Met meer focus werk je efficiënter waardoor je productiever bent. Doordat je met meer aandacht bij je werk bent, wordt je ook creatiever. Bovendien neemt de kwaliteit van je werk toe en je bent minder moe aan het eind van de dag. Klinkt goed toch!

 

Externe afleiding

Misschien een open deur maar de meeste afleiding komt van buitenaf. Er zit helaas ook weinig anders op dan een slimme manier te zoeken om daar mee om te gaan.

Als je de hele dag bellende collega’s om je heen hebt of als je steeds gebeld word (en voortdurend moet overschakelen naar een andere taak) werk je verre van productief. Het schakelen tussen taken maakt het lastig om in je concentratie te komen, ook kost het je veel energie. Dat is de reden dat je aan het eind van de dag gesloopt bent maar niet heel veel gedaan hebt. Probeer als je je écht op iets moet concentreren een rustige plek te zoeken. Misschien kan je met collega’s afwisselen wie de telefoon opneemt.

Afleiding door meldingen van binnenkomende mail, pingetjes van apps op je telefoon en social media is iets wat je waarschijnlijk onderschat. Maar elk piepje is inmiddels in ons systeem geprogrammeerd als alarmbel; negeren is eigenlijk niet mogelijk.

Zeg eens eerlijk; hoe lang hou jij het vol om niet je telefoon te pakken als je een piepje hoort? De enige manier om afleiding hierdoor te verminderen is door deze meldingen (tijdelijk) uit te schakelen. Door simpelweg het geluid ervan uit te zetten of wat structureler door bij de instellingen van je mailprogramma en apps alle meldingen uit te zetten. Probeer maar eens of dit je helpt.

 

Interne afleiding

Als je dan niet meer afgeleid wordt door externe factoren, kan je al met véél meer focus aan de slag gaan. Wat dan nog voor afleiding zorgt, zijn gedachten en ideeën die in je opkomen over andere dingen. Juist als je omgeving rustiger wordt komen deze naar boven.
Boodschappen die je vergeten bent op het lijstje te zetten, een mailtje waar je nog op moet reageren, een briljant idee voor een nieuw project etc.

In plaats van direct naar de koelkast te lopen om het op het boodschappenlijstje te zetten, kan je dit even opschrijven in een ‘extern geheugen’.  Zo vergeet je het niet en kan je de gedachte meteen weer loslaten en verdergaan met je werk. Dit voorkomt dat je steeds gaat switchen tussen taken en steeds opnieuw in je concentratie moet komen.

 

Een extern geheugen gebruiken

Dit ‘externe geheugen‘ kan je altijd even gebruiken om te noteren wat er in je opkomt. Zeker als je je realiseert dat ons brein maar 3 tot 4 dingen tegelijk kan onthouden is het sowieso goed om met een extern geheugen te starten. Ook privé. Het scheelt je een hoop energie, je hoeft niets meer te onthouden en je vergeet ook niets meer.

Je kunt hiervoor een notitieboekje gebruiken maar om het altijd bij de hand te hebben is een app op je telefoon erg handig. Fijne apps hiervoor zijn bijvoorbeeld Google Keep, Todoist (werkt samen met alle mailprogramma’s) en To Do (zit in Microsoft Office365).

 

In 5 dagen meer focus in je werk

Mocht je ook willen werken met meer focus dan kan je je aanmelden voor de (gratis) mailserie die ik voor je gemaakt heb. Meer informatie en het aanmeldformulier vind je via deze link

Ook kan je je aanmelden voor tips & tricks in je mailbox, waarin je ook op de hoogte gehouden wordt van de laatste blogs.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Lees meer blogs

mailbox op orde

Zen in je mailbox

Voor heel veel mensen geldt de mailbox als de nummer één energievreter op het werk. Wat kan het ontzettend lastig zijn om je mailbox bijgewerkt

Lees meer »
Scroll Up